doeshaven-logo-02-2017-rgb-cool-gray-m

Lid worden


Lidmaatschap
Graag vertellen we u wat u moet weten voor u een lidmaatschap bij onze vereniging aanvraagt.

Als lid van onze vereniging heeft u een aantal privileges, maar een lidmaatschap schept ook verplichtingen. De leden van onze vereniging verwachten van ieder nieuw lid betrokkenheid en verantwoordelijkheid. Dat klinkt misschien wat gewichtig, maar het is wel het fundament onder onze vereniging en het resultaat dat we gezamenlijk hebben bereikt. Een prachtige haven. Denkt u dat u zich thuis zult voelen als lid in onze verenigingshaven, dan verwelkomen we u graag.

Lees ter voorbereiding ook onze statuten en reglementen.

Aanmelden
U moet er rekening mee houden dat er voor (vrijwel) alle maten schepen sprake is van een wachtlijst. Momenteel is er zelfs sprake van een ‘sloepledenstop’; de vereniging kan voorlopig helaas geen leden met kleinere open boten bedoeld voor dagrecreatie meer accepteren.
Om u op de wachtlijst te kunnen plaatsen, moet u lid worden van de vereniging. Het is daarom raadzaam u tijdig aan te melden. Ook als u plannen heeft om in de toekomst een schip aan te schaffen. Voor de wachttijd dient u op de wachtlijst te kijken en voor uzelf – aan de hand van de afmetingen van uw boot – een inschatting te maken.

Inschrijven voor het lidmaatschap
Maak een afspraak met Rien Slingerland. Rien bemant ons havenkantoor. U kunt met hem per e-mail een afspraak maken op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 08.00-12.00 uur. Gedurende het vaarseizoen – van 1 april tot 1 oktober – is Rien tot 13.00 uur aanwezig. Het e-mailadres is eitartsinimda.[antispam].@doeshaven.nl. Rien is tijdens deze uren ook telefonisch bereikbaar op nummer 071 889 00 67.

Wilt u ingeschreven worden als lid, dan dient u op uw afspraak de volgende bescheiden bij u te hebben.

• een volledig ingevuld inschrijfformulier 2020
• een recente kleurenfoto van uw schip
• een kopie van de verzekeringspolis van uw schip

Bij inschrijving betaalt u entreegeld en de contributie voor het lopende verenigingsjaar. Wij zijn als vereniging lid van het Watersportverbond en daarmee ook onze leden. Betaling van de contributie van het Watersportverbond gaat via onze vereniging. Wanneer u aan alle voorwaarden heeft voldaan, bent u lid van onze vereniging en zullen we u aan de hand van de wachtlijst een ligplaats aanbieden. Het entreegeld dient u bij inschrijving met een pinbetaling te voldoen.

Tarieven


Tarieven
De kosten voor het lidmaatschap, een ligplaats en het gebruik van onze faciliteiten vindt u terug in onze tarievenlijsten.

Wachtlijst


Toewijzing Ligplaatsen 
De wachtlijst wordt op volgorde van inschrijving ingedeeld. Het is vooraf niet te bepalen wanneer er voor uw schip een ligplaats vrij komt. Beschikbaarheid hangt af van het verloop van de ligplaatsen met de maten die voor uw schip geschikt zijn.

Als er een ligplaats voor uw schip vrij komt, ontvangt u daarvan bericht. Stemt u in met de aangeboden ligplaats, dan wordt deze aan u toegewezen en ontvangt u van ons een factuur. De hoogte van het bedrag op de factuur staat in verhouding met de maanden die nog resteren in dat betreffende kalenderjaar.

Wacht- en wissellijst en de lijst 'ligplaats op termijn'
Onze vereniging werkt met drie verschillende lijsten. Die verschillende lijsten zorgen ervoor dat de toewijzing, de doorstroming en de indeling van de haven eerlijk en transparant verloopt. Download hier alle drie de lijsten.

Wissellijst
Allereerst is er de wissellijst. De volgorde van deze lijst loopt synchroon met het moment van aanmelden. Op deze lijst staan leden die al een ligplaats in onze haven hebben maar om uiteenlopende redenen op een andere plek willen liggen. In het geval dat er een ligplaats vrij komt hebben deze leden de eerste keus.

Wachtlijst
Ook de indeling van de wachtlijst loopt synchroon met het moment van aanmelden.

Een lid mag de toewijzing van een ligplaats in de haven twee keer afwijzen. Na de tweede afwijzing verhuist het lid van de wachtlijst naar de lijst 'ligplaats op termijn' omdat er kennelijk geen sprake is van urgentie. Als een lid een aangeboden ligplaats afwijst, moet hij of zij er rekening mee houden dat de termijn waarop een tweede toewijzing volgt lastig te voorspellen is.

Lijst 'ligplaats op termijn'
Op de lijst 'ligplaats op termijn' staan leden die geen directe behoefte hebben aan een ligplaats. De reden daarvoor kan zijn dat er nog geen zicht is op een boot maar er wel plannen zijn om een boot aan te schaffen. Zodra de behoefte alsnog concrete wordt, stroomt dit lid op basis van de aanmeldingsdatum in op de wachtlijst. Op deze manier staan er op de wachtlijst alleen leden die graag zo snel mogelijk een toewijzing wensen.

Watersportverbond


Gastvrijheidsregeling
Wij zijn als vereniging lid van het Watersportverbond en u kunt daardoor gebruikmaken van vele leuke extra’s. Eén daarvan is de Gastvrijheidsregeling. Als u op bezoek bent bij een verenigingshaven die meedoet aan de Gastvrijheidsregeling, wordt u extra gastvrij ontvangen. Dat kan bijvoorbeeld korting zijn op het liggeld of gratis overnachtingen.

Op de pagina van het Watersportverbond leest u alles over uw privileges, de Gastvrijheidsregeling en de verenigingen die daar aan meedoen.

Statuten


Statuten en reglementen
Onze statuten zijn sinds 29 mei 2001 ongewijzigd. In onze reglementen zijn in 2011 een aantal wijzigingen doorgevoerd. De herziene reglementen zijn conform artikel 24 van de statuten goedgekeurd tijdens de Algemene Ledenvergadering op 18 april 2011. Onze statuten en reglementen kunt u hier downloaden.

Bestuur


Spreken met een bestuurslid
Met al uw vragen kunt u terecht bij Rien Slingerland. Heeft Rien het antwoord niet, dan zal hij u verwijzen. Is dat naar het bestuur of één van de bestuursleden, dan maakt hij voor u een afspraak. Rien is aanwezig op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 08.00 tot 12.00 uur. Gedurende het vaarseizoen – van 1 april tot 1 oktober – is Rien tot 13.00 uur aanwezig. Het e-mailadres is eitartsinimda.[antispam].@doeshaven.nl. Rien is tijdens deze uren ook telefonisch bereikbaar op nummer 071 889 00 67.

Uiteraard kunt u uw vragen ook direct aan het bestuur mailen via ofni.[antispam].@doeshaven.nl.

Vrijwilligers
Als vereniging zijn wij ongelofelijk blij met onze vrijwilligers. Zij vormen de ruggengraat van onze vereniging en zijn verantwoordelijk voor waar wij nu staan. Deze groep actieve leden zorgt al jaren voor een gemoedelijke en ontspannen sfeer. Het is vaak flink aanpakken maar daar krijg je - weten wij - ook veel voor terug. Leden die een bijdrage willen leveren zijn dan ook altijd van harte welkom en kunnen zich aansluiten bij een van onze commissies.

Zo kunt u als lid bijvoorbeeld een bijdrage leveren bij de berging van schepen die de winterberging ingaan of bij de tewaterlating aan het begin van het seizoen. Assisteren bij het organiseren van evenementen of activiteiten. Hebt u twee rechter handen of een technische knobbel, laat dit dan weten op uw persoonlijke pagina in Mijn Doeshaven. De technische commissie zal u benaderen als zij van uw skills gebruik willen maken. De technische commissie zorgt voor het onderhoud aan de haven en het havengebouw. Bent u in het bezit van een scherpe pen of hebt u gevoel voor beeld en vorm, dan kunt u uw ei kwijt in de redactiecommissie. Zij maken onder andere ons havenblad Opperdoes en de nieuwsbrief.

Voorzieningen


Havengebouw
Op het terrein van onze vereniging vindt u het havengebouw. Het havengebouw - dat in 1978 onder architectuur is gebouwd - herbergt een groot aantal voorzieningen. Op de begane grond vindt u het havenkantoor en administratie, een EHBO-kast, een AED en een brancard. Leden en passanten kunnen ook gebruik maken van toiletten, douches, garderobe, was- en droogmachine. Rechts van het havengebouw is de woning van onze havenmeester. Op de eerste verdieping vindt u ons havenrestaurant ‘De Roef’ met terras en de bestuurskamer. Het havenrestaurant is te bereiken met de trap vanuit de centrale hal maar ook buitenom. Aan de buitenzijde hebben we een personenlift voor mensen die minder goed ter been zijn.

DE ROEF IS DOOR DE CORONA MAATREGELEN TIJDELIJK GESLOTEN

Havenrestaurant 'De Roef'
Op de eerste etage van het havengebouw vindt u ‘De Roef', ons havenrestaurant met terras. Leden en passanten kunnen er iets eten, maar ook heerlijk relaxen of bijpraten onder het genot van een drankje. Het havenrestaurant is open op zaterdag en zondag van 15.00 - 21.00 uur. Reserveer als u zeker wilt zijn van een tafeltje. Het liefst telefonisch op 071 542 54 85, maar u kunt zich ook melden in het restaurant aan de desk.

Nieuw is dat vanaf heden ‘De Roef’ ook beschikbaar is voor diverse gelegenheden zoals verjaardagen, jubilea, lunches, diners, borrels , vergaderingen, babyshowers etc. Natuurlijk houden wij ons hierbij wel aan de Covid-afspraken! Voor meer informatie stuurt u een mail naar feored.[antispam].@doeshaven.nl. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Toiletten, douches, was- en droogmachine
Leden, maar ook passanten kunnen gebruik maken van toiletten, douches, was- en droogmachine. U vindt deze voorzieningen links en rechts in de centrale hal van het havengebouw.

EHBO-kast, brancard en AED
In de centrale hal van het Havengebouw hangt een EHBO-kast, een brancard en een AED. Buiten, ter hoogte van de K-steiger, vindt u onze tweede AED.

Dieselpomp en gasflessendepot
Op het terrein – vlak bij de hijskraan – staat een dieselpomp en een gasflessendepot. In het vaarseizoen – tot 1 oktober – kunt u daar terecht voor dieselolie of een volle gasfles op maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.30 uur. Op zon- en feestdagen van 11.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur. Indien u meer dan 1000 liter wilt tanken, maakt u bij voorkeur een afspraak met de havenmeester. U kunt haar bereiken op 06 268 49 112.
 
Elektra en drinkwater
Op alle ligplaatsen kunt u - tegen een vergoeding - gebruikmaken van elektra. Alle ligplaatsen van 8 meter of groter hebben een eigen walaansluiting, de kleinere ligplaatsen moeten een aansluiting delen.

Drinkwater kan door leden en passanten vrij worden ingenomen.

WiFi
Op het hele terrein - en dus ook op uw boot - kunt u gebruikmaken van ons open WIFI-netwerk ‘HotspotDoeshaven’.

Parkeren, 
De Doeshaven beschikt over een groot parkeerterrein. In het vaarseizoen kunnen leden van onze watersportvereniging hier vrij parkeren. Voor bezoekers is er altijd voldoende parkeergelegenheid  aan de Boomgaardlaan.

Winterberging, loods, trailerhelling en walkraan
Na het vaarseizoen doet ons  parkeerterrein dienst als winterberging. Op het terrein staat ook een walkraan die boten kan tillen tot een gewicht van 10 ton. De haven beschikt ook over twee grote loodsen. Eén van deze loodsen kan door de leden worden gehuurd voor onderhoud aan hun boot. Leden kunnen ook gebruikmaken van onze trailerhelling. Uiteraard zijn het terrein en alle voorzieningen ‘state of the art’ en voldoen aan de huidige milieu- en veiligheidseisen.

Toegang tot de haven
De toegang tot de haven wordt afgesloten met een slagboom en ’s avonds - na zonsondergang - ook door een elektronisch geregeld hek. Ieder lid maar ook passanten beschikken over een toegangspas (JBK). Als u geen lid bent maar eens een kijkje wilt nemen dan kunt u zich aan de ingang via de intercom melden bij de havenmeester.

Winkels
Met de fiets of het openbaar vervoer bent u snel bij winkelcentrum ‘Santhorst’ of het grotere ‘Winkelhof’. Ook de stad Leiden met haar historisch centrum is goed te bereiken. Als uw boot niet al te groot is, is varen ook een optie.

Ligplaatsen


Voldoende ruimte
Voldoende ruimte Onze vereniging beschikt over 662 ligplaatsen. We zijn daarmee één van de grootste verenigingshavens van Nederland. De ligplaatsen zijn verdeeld over verschillende boxtypes. De grootste boxmaat is 14 x 5 meter. En mocht het uw interesse hebben, er zijn ook nog 39 jollensteigers op de wal.

De inrichting van onze haven is zeer ruim van opzet. Met een wateroppervlak van ruim 10ha waarvan 22.000m2 is ingericht als ligplaats is er - ook met wat grotere schepen - voldoende ruimte om te manoeuvreren. Bekijk hier de plattegrond.

Dat onze haven zeer gewild is kunt u aflezen aan een volledige bezetting. Vrijgekomen ligplaatsen worden middels een wachtlijst toegewezen.

Onderhoud


Winterberging en onderhoud
Leden van onze vereniging kunnen zich jaarlijks inschrijven voor een plek op de winterberging. De winterberging is - onder leiding van de havenmeester - in handen van een aantal vrijwilligers die al jaren de winterbergingscommissie vormen. Gezamenlijk zorgen deze vrijwilligers ervoor dat de boten vakkundig op de wal gezet worden. Met name de kleinere schepen hebben een speciale bok, trailer of kar waarop de boot in de winterberging staat. Als nieuw lid overlegt u even met de havenmeester over de manier waarop u uw schip veilig in de winterberging kunt zetten.

Leden die tijdens de winterberging aan hun boot willen werken, moeten zich houden aan een aantal zeer strenge regels. Zij houden tijdens hun werkzaamheden steeds nauw contact met de havenmeester.

Leden die in de loods onderhoud aan hun boot willen verrichten kunnen daarvoor een plek reserveren.

Korte berging
Ieder jaar kunnen leden van onze vereniging zich inschrijven voor een korte berging op de wal. Deze korte berging staat in de planning direct nadat alle schepen uit de winterberging in het water liggen. Tijdens de korte berging hebben booteigenaren drie weken de gelegenheid om aan hun boot te werken. Er gaan maximaal 12 schepen - tegelijkertijd - de wal op en na drie weken - op dezelfde dag - weer het water in. U kunt zich inschrijven voor de korte berging door het inschrijfformulier te downloaden en ingevuld te mailen aan eitartsinimda.[antispam].@doeshaven.nl. U kunt het formulier ook deponeren in de rode brievenbus in de centrale hal van het havengebouw. Het inschrijfformulier voor de korte berging kunt u downloaden op de website onder de categorie Leden / Documenten. Het formulier is twee maanden voor de korte berging beschikbaar. Heeft u nog technische vragen, dan kunt u die het best stellen aan onze havenmeester.

Loods huren
Op het haventerrein staat een grote bootloods. Leden kunnen de loods huren voor onderhoud aan hun boot. De huurperiode is maximaal 2 weken. De huurder moet zich wel conformeren aan de strenge eisen die aan het gebruik van de loods worden gesteld. De planning wordt gemaakt op volgorde van aanvraag en op basis van voorkeursdatum en beschikbaarheid. U kunt zich inschrijven voor de huur van de loods door een mailen te sturen aan nerevresersdool.[antispam].@doeshaven.nl. Voor technische vragen kunt u het best bij de havenmeester terecht.

Organisatie


Het bestuur van onze vereniging
• Voorzitter - Peter van Arkel
• Secretaris - Leo Keijzer
• Penningmeester - John Visser
• Havencommissaris en vice-voorzitter - John Verhoogt
• Verenigingscommissaris - Richard Pracht

• Havenmeester - Leonie Treffers
• Plaatsvervangend havenmeester -  Dick van der Rest
• Havenrestaurant - Bert de Kroon
• Administratie en bestuursondersteuner - Rien Slingerland

Commissies en voorzitters
Activiteiten - voorzittersfunctie vacant
Financieel advies - Kees van Leeuwen
Kascontrole - Danny Dijkstra 
Winterbergingscommissie - Theo Meijer en Anna Wouters
Redactiecommissie - Bas Barthen

De technische adviescommissies zijn project afhankelijk en worden op skills samengesteld. U kunt uw vaardigheden op uw persoonlijke pagina in ‘Mijn Doeshaven’ kenbaar maken. De havencommissaris neemt bij gelegenheid contact met u op.

Opperdoes


Nieuwsbrief
Ontwikkelingen die interessant zijn voor onze leden of andere geïnteresseerden nemen we op in onze nieuwsbrief. We versturen de nieuwsbrief per e-mail. De nieuwsbrief hangt ook altijd aan het mededelingenbord in de centrale hal van het havengebouw.

Opperdoes
De Opperdoes is ons verenigingsblad. Het wordt geschreven voor en door leden. Ook u kunt een bijdrage leveren. U kunt bijvoorbeeld uw mooiste foto insturen. Een leuk verhaal schrijven over de herkomst van uw schip of over iets dat u tijdens het varen hebt meegemaakt. Onderwerpen in overvloed. U kunt uw foto’s - met onderschrift - of uw artikel mailen aan eitcader.[antispam].@doeshaven.nl. De redactie behoudt zich het recht voor inzendingen te redigeren, in te korten of in het geheel niet te plaatsen.
Download hier het laatste nummer.